Vankeuden aloitus

Osan vankilaan tuomituista joutuu lähtemään suorittamaan tuomiota suoraan oikeustalolta. Tällöin kyseessä on yli kahden vuoden ehdoton vankeusrangaistus. 

Loput lähtevät vankilaan vapaalta eli siviilistä. Tällöin saat kirjeen yhdyskuntaseuraamustoimistolta, jossa sinua pyydetään olemaan heihin yhteydessä. Tarkoituksena on käydä keskustelua "rangaistusajan suunnitelmasta = ransu" eli miten tulet vankeusajan käyttämään, vankilaan "ilmoittautumisen" eli menon ajankohdasta ja sijoitusvankilasta. Vankila määräytyy usein kotikunnan perusteella, mutta ei aina. 

  • Nämä asiat voidaan myös tehdä, vaikket ole itse paikalla. Tällöin vaikutusmahdollisuutesi ovat pienemmät. Päätös lähtetään sinulle kirjeitse. Mikäli sinua ei tavoiteta (esim väärä osoite), sinut etsintä kuulutetaan. Kaikessa tässä voi mennä muutama kuukausi.
  • Jos terveydelliset tai muut syyt vaativat vankeuden aloittamisen siirtämistä, niin voit hakea lykkäystä vankeuden aloittamiselle.

Risellä on Ohjeita vankeusrangaistusta suorittamaan tulevalle -opas ja eri vankiloilla on omat tulo-oppaat vangeille, joista osa löytyy myös netistä. Tässä linkki Helsingin vankilan tulo-oppaaseen

Virallista tietoa löytyy enemmän Info -merkistä.