Sovittelu

Rikos- ja riita-asioiden sovittelu on palvelu rikoksen tai riidan osapuolille (uhri ja tekijä). Siinä ulkopuoliset sovittelijat auttavat käsittelemään asiaa. Sovitteluun osallistuminen on vapaaehtoista eikä se maksa osapuolille mitään. 

Sovittelulla pyritään:

  • Korvaamaan rikoksen tai riidan seurauksena käytävä oikeudenkäynti. Aina sovittelu ei kuitenkaan korvaa oikeudenkäyntiä, mutta voi myötävaikuttaa oikeudenkäyntiin.
  • Tuomaan muita ratkaisuja rikokseen tai riitaan, kuten ottamaan vastuuta tapahtuneesta, pyytämään ja antamaan anteeksi sekä korvaamaan aiheutuneesta vahingosta sovitulla tavalla.

Sovittelutapaamisessa osapuolet voivat puhua välillään tapahtuneesta rikoksesta tai riidasta. He voivat kertoa toisilleen kokemuksistaan ja tunteistaan. Sovittelijat ja osapuolet käsittelevät esimerkiksi vahinkoja ja haittoja, joita rikos tai riita on aiheuttanut. Osapuolet voivat myös sopia, miten vahingot korvataan.

Sovittelutapaamisessa ovat paikalla:

  • rikoksen tai riidan osapuolet
  • mahdolliset avustajat tai tukihenkilöt
  • kaksi sovittelijaa

Osapuolet saavat vaikuttaa oman asiansa käsittelyyn ja asiaa koskevaan päätökseen. Sovittelijoiden tehtävä on huolehtia, että molemmat osapuolet hyväksyvät sovittelun ratkaisun. Osapuolet voivat keskeyttää sovittelun milloin tahansa.

Sovittelutoimisto arvioi jokaisen riidan tai rikoksen kohdalla erikseen, voiko sen ratkaista sovittelussa. Se arvioi tilanteen kokonaisuutena, ja ottaa huomioon esimerkiksi rikoksen laadun, tekotavan sekä osapuolten väliset suhteet.

Oman alueesi sovittelu toiminnan löydät hakukoneen avulla kirjoittamalla kotikuntasi sekä "sovittelu".

Yksi askel taaksepäin⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠