Nämä ohjeet ovat henkilöiden, jotka ovat olleet vankilassa laatimat. Näiden ohjeiden lisäksi kannattaa lukea Rikosseuraamuslaitoksen ohjeet, jotka löydät täältä. 

"Vankilaan saavuttuasi sinut viedään vastaanottoon eli narikkaan, josta saat vankilan vaatteet, mukanasi tuoma irtaimisto (puhelin, lompakko yms.) otetaan talteen ja kirjataan ylös. Saat myös tulopussin, joka sisältää perus hygieniatarvikkeet mm. hammasharjan ja -tahnan sekä saippuan. Tulopussin tavaroiden loputtua, niitä voi ostaa kanttiinista lisää. Kanttiinista voit ostaa mm. rajatusti elintarvikkeita, hygieniatarvikkeita ja tupakkaa. Kanttiiniin pääset kerran viikossa, ennalta määrättyyn aikaan.

Tupakointi on talo kohtaista eli jokaisessa vankilassa on erikseen määritelty saako, kuinka usein ja missä saa tupakoida. Nuuskaa ei saa vankiloissa käyttää.

Vankilassa osastolla on puhelin. Sillä voit pitää yhteyttä ulkopuolelle läheisiisi. Kanttiinista voit ostaa puheaikaa, joka on ikävän kallista. Soittaa voit henkilöille, joiden tiedot olet antanut vartijoille etukäteen, listaan mahtuu 20 henkilöä enintään.

Tarkastuksen kautta voit saada omia vaatteita rajoitetun määrän myöhemmin. Kivitaloon eli suljettuun vankilaan voit saada joitain omia tavaroita, kuten kalenterin, kahvinkeittimen tai piirrustusvälineitä. Niistä kannattaa kysyä erikseen vartijoilta.

Ensimmäisinä päivinä saat prepaid- pankkikortin vankilalta, jolle myös mukanasi viemät käteiset talletetaan. Tilille voi läheisesi laittaa rahaa, joten se kannattaa ilmoittaa heille. Korttia tarvitset kanttiiniin. Kortti seuraa sinua koko vankeusajan, myös laitoksesta toiseen ja on käytössäsi myös 3kk vapautumisen jälkeen.

Vankina kannattaa keskittyä pääsääntöisesti omiin asioihin ja tekemiseen. Muilta vangeilta ja henkilökunnalta saat kuitenkin tärkeää tietoa vankilan arjesta ja rutiineista. Jokaiselta osastolta löytyy puhtaana pidosta vastaava henkilö eli putsari, joka on monesti muiden vankien arvostama vanki ja tietää hyvin osaston toimintatavat. Hänen puoleen voit kääntyä, jos tarviit vaikka neuvoja, vaihtovaatteita tai siivoustarvikkeita. 

Moni varmasti kokeilee myös kanttiasi ja ärsyttää, niihin ei kannata lähteä mukaan. Jos koet, että turvallisuutesi on jollain tavalla uhattuna, niin silloin kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä vaikka erityisohjaajaan, terveydenhuoltoon tai vartijoihin. Sellistä saat yhteyden vartijoihin sisäpuhelimella eli bingolla. Yhteistyössä kaikkien ihmisten kanssa vankilassa kannattaa muistaa, että niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan eli hyvällä asenteella pääset pitkälle. 

Vankilassa kannattaa rakentaa oma päiväohjelma ja käyttää hyödyksi kaikki mahdollisuudet tehdä jotain. Sellissä voi vaikka kirjoitella omia ajatuksia paperille, piirtää, lukea tai jumpata. Ulkoiluun on mahdollisuus päivittäin ja sinne kannattaa lähteä, vaikka aina ei huvittaisi. Pitämällä itsensä aktiivisena ja huolehtimalla myös pään hyvinvoinnista, voit varmasti paremmin eikä pääse tiili puremaan. Hyvä on siivota oma selli ja omat jäljet yleisistä tiloista, sotkuisuus voi aiheuttaa ristiriitoja sekä vartijoiden että vankien keskuudessa.

Vankilassa on monenlaisia ihmisiä, valitse viisaasti kenelle kerrot henkilökohtaisista asioistasi enemmän. Vankilassa sinua auttaa mm. vartijat, erityisohjaajat, sosiaalityöntekijä, pappi ja terveydenhuolto. Asiointia eri ihmisten kanssa pyydetään asiointilomakkeella eli rutina-lapulla. Siihen voit kertoa kenet haluat tavata ja esittää asian lyhyesti.

Vankiloissa on Vankiterveydenhuolto, jonne voit varata ajan rutina-lapulla. Vankiterveydenhuollosta saa kaikki tarpeelliset tutkimukset ja hoidon, myös hampaisiin liittyvät. Jos vankiterveydenhuolto ei pysty jotain tekemään, he lähettävät julkisen terveydenhuollon piiriin.

Jos käytät päihteitä vankilassa tai käyttäydyt väkivaltaisesti, siitä seuraa aina kurinpito eli rangaistus, jos ja kun jäät kiinni. Rangaistukset vaikuttavat merkittävästi siihen miten loppu vankeusaika menee. Vankilalla on pitkä muisti! Se voi vaikuttaa mm. avolaitospäätökseen ja muuhun sijoitteluun sekä lomiin ja tapaamisiin.

Kirjastoon sinulla on oikeus mennä vankeuslainkin mukaan kerran viikossa. Tosin joskus kirjasto on remontissa...

Uskontoasi saat harjoittaa myös vankilassa, käytännöt vaihtelevat vankilasta toiseen. Oman vankilasi käytännöt selviää vaikka papilta kysymällä. 

 Tapaamisia varten ilmoitat vartijoille rutina-lapulla ketä tapaamiseen tulee ja mahdollisesti muita tietoja. Tapaamiselle voi läheisesi tuoda jotain tavaroita, mitkä järjestyssäännöt mahdollistavat, jotka voit saada itsellesi tarkastuksen jälkeen. Tavaroiden tuonnista on hyvä kysyä etukäteen vartijoilta tai soittamalla vankilan päivystykseen.

Rangaistusajan suunnitelma eli ransu määrittää pitkälti mitä toimintoja sinulle vankeusaikana tarjotaan, toki voit myöhemminkin ottaa asian puheeksi. Vankeusaika kannattaa käyttää hyödyksi, jos haluaa vaikka opiskella. Jos haluat tukea päihteettömyyteen, niin kannattaa hakeutua päihteettömälle osastolle ja osallistua kuntouttavaan toimintaan tai yksilötyöskentelyyn.

Läheisten tuki vankeusaikana on korvaamaton. Se luo uskoa ja toivoa tulevaan. Tapaamisille pitää tulla 15 minuuttia etukäteen ja olla selvinpäin sekä ottaa henkilöllisyystodistus mukaan! Pettymyksistä pahin on, että odotettu tapaaja ei tulekaan paikalle. Vanki sähköpostilla voi laittaa viestiä vangille, tosin vastausta on turha odottaa sähköisesti.

Vankilassa tyypillinen vastaus on, että "katsellaan". Asiat tapahtuu hitaasti, josko silloinkaan. Siihen ei kannata turhautua, mutta jos on hätä, niin oma asia kannattaa ilmaista selkeästi rutina-lapulla ja useammalle eri työntekijälle."


Yhteys vankiin⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Yksi askel taaksepäin