Vankeusrangaistus

Vankeusrangaistus tuomitaan joko tietyn mittaisena tai elinkautisena.
Tietyn mittaiseksi tuomittu vankeusrangaistus voi olla vähintään 14 päivää ja enintään 12 vuotta. Yhteistä rangaistusta eli useampaa eri tuomiota määrättäessä enimmäisaika on 15 vuotta. Vankeusrangaistusten yhteenlaskettu aika ei voi olla pitempi kuin 20 vuotta. 

Elinkautinen on mahdollista tuomita vain harvoista rikoksista eikä ole säädetty enimmäispituutta. Siitä voi vapautua aikaisintaan, kun vankilassaoloaikaa on kertynyt 12 vuotta. 21 vuotta nuorempana tehdystä rikoksesta elinkautiseen vankeuteen tuomittu vanki voidaan päästää ehdonalaiseen vapauteen aikaisintaan, kun vankilassaoloaikaa on kertynyt 10 vuotta. Tämän jälkeen elinkautiseen tuomittu voi hakea Helsingin hovioikeudelta ehdonalaiseen vapauteen pääsyä. Ehdonalaiseen vapauteen pääsyä elinkautisvanki voi hakea kahden vuoden välein.

Lisää virallista tietoa vankeusrangaistuksen aloittamisesta ja vaiheista löydät Info -merkistä. 

Vankeus muodostuu kolmesta osasta; ehdoton vankeus, mahdollinen valvonta ja koeaika. Se paljonko tuomittu "istuu" eli suorittaa vankeusrangaistustaan lasketaan monen asian summasta, mutta karkeasti jaoteltuna: 

  • Nuoret eli 21 -vuotiaat ensikertalaiset suorittavat ehdottomasta vankeustuomiostaan 1/3, jatkossa 1/2 osan. (Esimerkiksi 6 vuoden vankeus tuomiosta 1/3 osa on 2v ja 1/2 on 3 vuotta)
  • Aikuiset ensikertalaiset 1/2 osan, jatkossa 2/3 osan.
  • Joskus perustuen esim vaarallisuusarvioon henkilö voi joutua suorittamaan vankeustuomionsa kokonaan päivästä päivään eli ns. pyttynä. (Esimerkiksi 6 vuoden ehdottomasta vankeustuomiosta henkilö suorittaa eli istuu 6 vuotta)


ESIMERKKI

27 -vuotias henkilö saa 6 vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen. Hän ei ole ensikertalainen, joten hän suorittaa tuomiostaan 2/3 osaa eli 4 vuotta. Valvonta hänelle määrätään 1 vuodeksi. Valvontaa eivät kaikki saa.

Ehdottoman vankeuden loppuaika eli koeaika yltää aina sinne 6 vuoden loppuun asti. Jos henkilö syyllistyy koeaikana uuteen rikokseen, josta olisi tuomittava ehdotonta vankeutta, voidaan loput eli jäännösrangaistus eli esimerkki tapauksessa 2 vuotta täytäntöön panna eli "polttaa pohjat".

Palaa seuraamuksiin