Käsittely etenee niin, että syyttäjä esittelee asian, käydään läpi kirjalliset todisteet ja kuullaan asianosaisia ja todistajia henkilökohtaisesti. Käsittely päättyy loppupuheenvuoroihin. Tämän jälkeen käräjäoikeus harkitsee päätöstään. Tuomio kerrotaan joko istuntosalissa tai annetaan myöhemmin kirjallisesti käräjäoikeuden kansliassa. Käräjäoikeus ilmoittaa minä päivänä tuomio kerrotaan. Oikeudenkäyntiavustaja saa tiedon päätöksestä yleensä ensimmäisenä ja ilmoittaa siitä asiakkaalleen.


Käräoikeus ja oikeuskäsittely ovat paikkoja, joissa hyvä käytös kannattaa. Tärkeää on keskustella riitävän perustellisesti oman oikeudenkäyntiavustajan kanssa etukäteen miten siellä olisi hyvä toimia, puhutko itse vai et. 

Saapuessasi oikeustalolle voit joutua kulkemaan metallinpaljastimen läpi. Aseta kaikki irtotavarasi hihnalle, laatikkoon niiden läpivalaisua varten. Tarkista ettei esim. taskuissasi ole mitään metallista. Joskus metallinpaljasti piippaa, jolloin vartija tarkastaa sinut esim. käsikäyttöisellä metallinpaljastimella. 

Luultavimmin tapaat oikeudenkäynninavustajasi jossain ja hän opastaa minne mennä. Mutta jos jostain syystä et häntä tapaa, niin voit katsoa infotaululta missä salissa asiaasi käsitellään. Jos et halua törmätä käsittelyä ennen muihin samaan käsittelyyn osallistuvista henkilöistä, niin puhu tästä avustajallesi hyvissä ajoin ennen käsittelyä. Hänellä voi olla asiaan joku ratkaisu.

Oikeustalossa ja oikeussalissa on hyvä käyttäytyä asiallisesti ja kohteliaasti. Näin annat itsestäsi hyvän kuvan. Puhelin tulee ehdottomasti laittaa ainakin äänettömälle eikä sitä ole syytä katsoa tai käyttää käsittelyn aikana. Vessassa on syytä käydä ennen istuntoa, koska sieltä ei välttämättä voi poistua kesken kaiken. Jos hätä kuitenkin yllättää, niin sano siitä avustajallesi niin hän hoitaa tilanteen. 

Mukaasi voit pyytää tukihenkilön, ilmoita siitä oikeudenkäynninavustajallesi hyvissä ajoin ennen käsittelyä. 

Yksi askel taaksepäin